Uslijed klimatskih promjena uvjeti za uzgoj niti jedne vegetacijske sezone nisu isti, a u zadnjih nekoliko sezona velike štete od niskih temperatura i mraza zabilježene su u mnogim proizvodnim nasadima. Mnogi poljoprivrednici nisu se opravili od prošlogodišnje štete koja je nastala uslijed djelovanjamraz i niskih temperatura, te je pojedine proizvođače dovelo na sam rub egzistencije. Zavisno od mikrolokacije, vrsti i sorti štete nastale djelovanjem mraza i niskih temperatura procijene su na 70 do 100% od ukupne biljne proizvodnje. Zbog toga će mnogi voćari, vinogradari i povrtlari sa strepnjom ovoga proljeća pratit agrometerološke podatke da li će se i u kojoj fazi razvoja vegetacije pojaviti mraz. Uslijed djelovanja niskih temperatura dolazi do razaranja biljnog tkiva kao posljedica stvaranja kristala leda unutar staničnih sokova. Ovisno o duljini trajanja hladnoće i fenofaza u kojoj se biljka nalazi osjetljivost biljke na negativne temperature raste. Općenito cvjetni pupovi i tek zametnuti plodovi najosjetljiviji su organi na voćkama i ukoliko u to vrijeme nastupe mrazevi dolazi do djelomičnog ili potpunog propadanja cvjetnih pupova i plodova, a kao posljedica javlja se smanjeni ili nikakav rod. Štete uzrokovane niskim temperaturama manifestiraju se na plodovima kako jezičavog tako i koštačevog voća na način da plodovi potamne, gube tvrdoću i oblik, s vremenom se smežuraju i otpadnu. Na zametnutim plodovima voća koji su manje oštećeni,
štete su vidljive kasnije na plodovima u obliku raznih prstenova ili prevlaka. U nasadima oraha štete su vidljive u obliku posmeđenja i sušenja na vrhovima izbojaka ili cijelih izboja, što u konačnici dovodi do gubitka roda.Vinogradi koji su u fazi pojave i razvoja grozdića, posebno su osjetljivi na niske temperature, dok su u povrtlarskoj proizvodnji najviše osjetljive sjemenke koje se nalaze u fazi klijanja, mlade biljke koje tek niču ili su nikle, te rano posađene presadnice. Također najosjetljivija fenofaza u jagodamaje puna cvatnja i zametnuti plodovi. Zaštita voćaka protiv mraza je kompleksna i ovisi o vrijednostima temperatura te vremenu zadržavanja hladnog zraka. Učinkovito rješenje u sprječavanju šteta od kasnog proljetnog mraza i niskih temperatura u proizvodnim nasadima može se postićipomoću stop – ice antifriz svijeća.Uspješnost stop – iceantifriz svijeća ovisi o prognozi vremena i aktualnim temperaturnim podacima, pravovremenim informacijama za početka i završetka perioda zagrijavanja voćnjaka, vinograda i površina pod povrćem.
Kako si bi se uspješno obranili od mraza i niskih temperatura Stop –ice antifriz svijeća mora neprekidno gorit sve dok se temperatura ne povisi iznad točke ledišta. Stop – ice antifriz svijeća punjena je 100% voskom, ima veliku površinu za prijenos toplinskog zračenja. Vrlo se brzo i sigurno pali zahvaljujući integriranom pod upaljaču. Vrijeme gorenja jedne svijeće je 10 sati, a u slučaju da nije potrebno višesatno gorenje lako se može ugasiti i ponovo zapaliti. Manipulacija i postavljanje kanti sa stop – ice antifriz svijećama na parcele vrlo je lako i jednostavno.
U 2017. godini ekonomska šteta u agrosektoru izazvana mrazom širom Europe procjenjuje se na preko 500 milijuna eura
Osigurajte se u borbi protiv mraza sa našim STOP-ICE Antifriz svijećama sa 20% većom površinom za prijenos toplote od usporedivih proizvoda na tržištu.
• vrijeme gorenja 10 sati
• 20% veća površina za prijenos toplote
• značajno veće toplinsko zračenje
• manje troškova po hektaru
• 100 % vosak
• dimi vrlo malo i razvija veću temperaturu
• vrlo brzo i sigurno paljenje zahvaljujući integriranom podpaljivaču
Temperatura ispod 0°C |
-2°C |
-3°C |
-4°C |
-5°C/-6°C |
-6°C/-7°C |
Broj preporučenih kanti po hektru |
180 |
220-250 |
250-300 |
300-350 |
350-400 |